‘Luisterliedboek’, een cd met 20 liederen uit het nieuwe liedboek

Naar Homepage

Naar Hoofdstukpagina Liturgiek

Naar Archief

Naar Weblog

LuisterliedboekDe eerste cd met liederen uit het nieuwe liedboek van de Protestantse kerken is uit. Zangeres en theatermaakster Elise Mannah maakte een intieme cd met twintig liederen uit de volle breedte van de nieuwe bundel.

De cd is is vernieuwend. Cd’s met mainstream protestantse kerkmuziek worden meestal door koren en cantorijen gemaakt. Slechts af en toe klinkt er een couplet met een solostem en vaak zijn de cd’s in kerken opgenomen. Elise Mannah heeft in een studio een cd met alleen maar solo-stem gemaakt. Ze laat zich daarbij begeleiden door een pianist, een percussionist en een strijkkwartet. De kerkliederen veranderen daardoor tot luisterliederen, die heel geschikt zijn om in de intimiteit van je huiskamer, auto of iPhone te beluisteren. ‘Luisterliedboek’ is dan ook een rake titel voor deze cd. Het nieuwe liedboek is ontworpen om niet alleen in de kerk, maar ook thuis te gebruiken. Maar pas met zo’n andere muzikale aanpak wordt dat ook gerealiseerd.

Elise Mannah heeft een evangelicale achtergrond. Maar op de cd staat een zeer brede keuze aan liederen: liturgische liederen, kinderliederen, liederen in de traditie van de 20e eeuwse kerkmuziek (nr. 918, ‘Stem die de stenen breekt), evangelische liederen en een enkel lied uit Iona, Taizť en IndonesiŽ (nr. 936). Zo doet ze recht aan de volle breedte van het liedboek.  Heel fraai is haar uitvoering van lied 88a. Dat is een bewerking van psalm 88 die de dichter Wiel Kusters op verzoek van de liedboekredactie schreef. De tekst is zo literair dat dit lied op de rand zit van wat nog eigenlijk in een kerkelijk liedboek thuishoort.  Juist zo’n hoogliterair lied leent zich er uitstekend voor om als solo te zingen. De pijn van de tekst – ‘ik verlang zo naar wat kieren in het zwart’ –  is zo goed voelbaar. In combinatie met haar sterke tekstplaatsing – je hoort dat Elise Mannah kleinkunst-ervaring heeft – wordt het een lied, waar geen enkele uitleg meer bij nodig is.

Producer Henk Doest zorgde samen met Elise Mannah voor de arrangementen. Zij wisselen eenvoudige pianobegeleidingen af met indringende percussie of ontroerende soft-pop van violen. Lekker speels is het jazzy arrangement van ‘In de bloembol is de krokus’ (nr. 982). Als predikant ben ik tientallen malen een kerkdienst begonnen met de gezongen woorden ‘Onze hulp is in de naam van de Heer’ (nr. 291A). Henk Doest heeft deze tekst zo krachtig georkestreerd dat ik me eigenlijk voor het eerst het ongelooflijk vreugdevolle van die woorden realiseerde. Hij maakt het tot een grootse lofprijzing.

Ik hoop dat de cd goed verkocht gaat worden en dat Elise Mannah meer cd’s met liederen uit het liedboek gaat maken. Het zou ook wel aardig zijn om haar uit te nodigen om tijdens een synodezitting op te treden als opening of als deel van een avondprogramma. Dat zet de beraadslagingen meteen in een heel ander licht.

Coen Wessel

De cd is hier te bestellen

Een kleine indruk vindt u hier: