De dromen van God en mensen
Naar Homepage

Naar Preekarchief

Naar Weblog
DreamDe meeste dromen die ik heb ben ik ‘s ochtends al na een paar minuten kwijt. Het zijn onsamenhangende flarden. Dagresten. Een enkele keer word ik met een schok midden in de nacht wakker. Angsten en onopgeloste conflicten zijn het die ‘s nachts komen spoken.

Maar een enkele keer is een droom anders. Een vrouw vertelt: al lang was ik ontevreden met mijn werk. Op een ochtend werd ik vol helderheid wakker. Wat ik precies droomde weet ik eigenlijk allang niet meer, alleen het resultaat van de droom herinner ik mij: dat ik wakker werd met het onwrikbare besluit: ik ga een punt achter dat werk van mij zetten. Ik ben bijna zingend die dag naar mijn werk gegaan. En vol overtuiging sollicitatiebrieven gaan schrijven en wat me nog nooit overkomen was: al na drie maanden had ik een andere baan.

Jozef droomt! Een engel vertelt hem in de droom: ‘Jozef, laat haar niet in de steek. Het kind dat Maria draagt is een kind van God, dit kind is voor alle mensen van belang’. En als Jozef wakker wordt is heeft hij na twee minuten zijn droom vergeten, hij verlaat Maria en... Nee, dat is het wonder. Jozef doet iets met zijn droom. Hij laat zijn droom niet over aan de nacht, aan de vergetelheid waar de meeste dromen alweer snel naar terugkeren, maar Jozef volgt zijn droom. En dan doet hij iets, wat toch niet zo heel veel mannen in zijn situatie zouden doen: hij houdt Maria bij zich.

In de geest van een man uit het huis van David kondigt het nieuwe kind zich aan. Maar ook buiten, vanuit de grote kosmos dringt het nieuwe kind zich op. Aan de wijde hemel verschijnt een ster. En mannen, van ver buiten Isral herkennen de ster als een teken van God.
En het wonderlijke is dat deze mannen, magirs gehoor geven aan dit teken van God. Hoe belachelijk het ook is. Want een ster aan de hemel die de geboorte van een koning aankondigt- houd me ten goede, maar dat is minstens zo vaag, onhelder en onwetenschappelijk als een droomgezicht ‘s nachts - maar ze volgen het, ze doen het. Ze gaan op reis.

Volg je droom, zegt het prachtige Amerikaanse speekwoord. ‘U wilt een eigen bedrijf beginnen?’. Kom op, begin in uw garage of uw slaapkamer. ‘Je wilt toch eigenlijk zangeres worden?’. Ga oefenen, begin die opleiding en zet door. Want ik ben net zo’n Amerikaanse coach. Ik  geloof er in dat er mogelijkheden in je schuilen, dat je talenten kan ontwikkelen, dat jij als mens kan groeien naar wat je wilt en nu nog niet kan. Begin, zeg ik. Doe je droom.

Ook de dromen van God gaan over mensen die verder groeien dan ze nu zijn. Die ruimte maken in zichzelf voor wat nu nog verzonken en verborgen ligt in jou, weggestopt achter een hersenkwab. Gods dromen gaan over een mens die het tedere in zich ruimte geeft. Kijk, die mannen die in de pauze van hun werk altijd over voetba, auto’s en hypotheken praten. Zie je ze? Tot er n is die het aandurft om te zeggen dat het niet goed gaat met de gezondheid van zijn schoonouders. Over de zorgen die dat geeft en over de angsten over jezelf die dat oproept. Toen was het gesprek anders geweest. Het was gegaan over de zorgen die je hebt over anderen en voor jezelf. Nou ja, de mannen hadden het gesprek met een stoer ‘je moet genieten, je leeft maar n keer’ besloten. Maar ondertussen was het toch andere praat geweest.
Gods droom begint met zo’n teer kind in de kribbe. Teer, zacht, je houdt je ogen er nauwelijks droog bij. Dream Martin Luther KingHet maakt ruimte voor wat er aan zachtheid en echtheid in je aanwezig is. Het laat het tevoorschijn komen. Dat is precies wat God wil met ons: dat je gaat leven met de zachtheid in je, met je verlangen naar vrede, met die dankbare en genereuze vent die in je woont en zoekt om er uit te komen.

Gods dromen gaan nog veel verder. ‘Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’, voor minder doet-ie het niet. God droomt van een land dat zich niet bedreigd voelt, een samenleving waarin sterk en zwak samen optrekken, hij droomt van de leeuw naast het rund, de wolf naast het lam. Met Martin Luther King, de vermoorde voorman van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging droomt hij over kinderen van alle rassen die hand in hand lopen. Met Anne Frank, vermoord in Bergen Belsen, droomt God van mensen oud en jong die verder gaan met waar ze in geloven..

Dat is Kerstmis. Uit een andere wereld, ijl als de lucht van het heelal en schimmig als onze droomflarden. Een wereld die we niet met handen kunnen vatten en die we daarom maar hemel noemen. Uit die andere wereld komt vlees en bloed in ons midden. Een droom materialiseert zich onder ons, wordt een kind in de kribbe, een droom van een kind. En dat kind, deze mens, resoneert in ons, maakt gevoelens, dromen en visioenen in ons wakker waarvan we niet wisten dat we ze hadden. Hij maakt ons ontvankelijk voor alles wat de schepping ons aan moois en goeds te geven heeft. Hij zet zijn droom met ons voort. In alle verdriet, alle lijden, alle dood, zet hij zijn droom voort. Zo wordt deze wereld nieuw. Zo worden wij nieuw. Amen.

Mattheus 1:18-21 en 2:1-2  Kerstnacht 2010 Kerk aan de Fok Heerenveen