God zet het klaar
Naar Homepage

Naar Preekarchief

Naar Weblog

Van heel veel van de dingen die je in je leven doet, weet je niet hoe het af zal lopen. Dat was misschien altijd al zo, maar tegenwoordig is dat nog meer het geval, omdat je niet meer vaste routes hebt, die je kunt volgen. De vaste paden, de uitgestippelde paden die het voorgeslacht nog wist dat ze klaarlagen, die zijn verdwenen. Steeds opnieuw moet je onzekere beslissingen nemen: in je werk, in je relatie, bij de opvoeding. Natuurlijk, je probeert je verstand te gebruiken. Maar dan nog is het moeilijk om keuzes te maken. Een stap zetten lijkt een sprong in het duister.

Voorbereiding avondmaal Lukas 22‘Als jullie de stad binnengaan, zal je een man tegenkomen die een kruik water draagt. Die moet je volgen. En waar hij een huis binnengaat, daar moet je zeggen tegen de Heer van het huis: ‘De leraar vraagt u: waar is het gastenvertrek waar ik met mijn leerlingen kan eten?’ Hij zal jullie een grote bovenzaal wijzen die al is ingericht.

 Een paar dagen eerder was er iets vergelijkbaars gebeurd. Het was toen Palmzondag en Jezus gaf aan twee van zijn leerlingen de opdracht om een ezeltje te halen. ‘In het dorp hiertegenover zul je een ezeltje vinden. Maak dat los en als iemand jullie vraagt waarom jullie het losmaken, zeg dan: ‘de Heer heeft het nodig’. En zo gebeurt het.

Het zijn vreemde, wonderlijke zaken die hier gebeuren. Het lijkt zich wel in een droom af te spelen. ‘Je komt ergens binnen, je wordt al verwacht. Alles staat al klaar’. Het zijn dingen waarvan je denkt: dat kan niet. Dat komt niet voor.

En eerlijk gezegd - zomaar begrijpen kan je het niet.

Laat ik daarom een omweg maken.

Er is een gelijkenis die Jezus vertelt en dat gaat als volgt. U kent het vast. Een koning richt voor zijn zoon een bruiloft aan. En hij stuurt zijn slaven er op uit, maar de mensen willen niet komen. Dan stuurt hij andere slaven er op uit met de opdracht: Nodig hen opnieuw, zeg tegen hen: ik heb mijn maaltijd bereid. Alles staat klaar.

Alles staat klaar. De koning uit de gelijkenis heeft alles klaar gemaakt. Hij heeft een heel bruiloftsmaal klaar staan. En het enige wat zijn gasten nog moeten doen is komen.

Zo zou ik naar het verhaal over dat vertrek dat klaar is voor de maaltijd van Jezus met zijn vrienden en het verhaal over het ezeltje willen kijken.

Alles staat klaar. Ze hoeven het zelf niet gereed te maken. Het is er al. God heeft het voor hen klaar gezet. De discipelen hoeven niet meer te doen dan het teken te volgen. Namens wie komen jullie vraagt de Heer des Huizes. Namens de leermeester, namens de man die ons leerde om Gods tekenen te volgen en hier binnen te gaan.

God zet alles klaar. Op dit beslissende moment in het leven van Jezus, zijn er zaken toebereid. Een ezel om Jeruzalem binnen te trekken, een feestzaal om Pasen te vieren. God heeft ze klaar gezet.

Let op: niet alles is door God zo ruimhartig klaargezet. We horen dit niet over die andere zaken in het lijdensverhaal, over de geselingen, over de verloochening, over het kruis. We horen dat niet over  de verradelijke en afschuwelijke etappes van de tocht van Jezus.

Maar we horen het wel over dit avondmaal in het bovenvertrek. Omdat dat een grotere betekenis heeft dan alleen een maaltijd. Het heeft een hemelse betekenis. In deze maaltijd is het  hemelse en het koninklijke van God zien.

Het is een beeld van het bruiloftsmaal dat God aanricht. Een maaltijd waarbij je naast elkaar zit, praat, contacten legt, banden bevestigt en versterkt en waar ruimhartig is uitgenodigd. En het is een bruiloft: een innig verbond, een samengaan van God en zijn mensen, een band die niet meer kan worden verbroken.

Dit avondmaal is een hemels avondmaal. Daarom is het ook in een bovenzaal: binnen het huis is dit het hemelse vertrek.

God zet dit hemelse avondmaal klaar. Net zoals hij alles voor de intocht in Jeruzalem klaar zet. Want ook dat is meer dan een aards gebeuren, het is een beeld, een visioen van Christus die intocht houdt in zijn stad en bij zijn mensen.

God heeft het hemelse en het koninklijke al klaar staan. In onze wereld staan de grote en hemelse dingen van God klaar.

Zo is het ook in ons leven.

God heeft de grote en de hemelse dingen al voor ons klaar gezet. Het staat allemaal al klaar. Het bruiloftsmaal van God, de koninklijke stad van God. Het is er. Het is aanwezig in deze wereld of vlak achter deze wereld of hoe je dat maar zeggen moet. Maar het ligt al bijna in onze wereld en we op de makkelijke momenten van je leven is het dan ook eenvoudig. Je hoeft niet meer te doen dan de weg van God te volgen, want die komt daar uit. Je hoeft niet meer te doen dan gewoon te gaan, het goede te doen en je weet: dit leidt mij naar God en God zal met mij zijn.

En op de moeilijke momenten in je leven?  Vertrouw er dan ook op dat God dingen voor je klaarzet. Hij stuurt je zijn tekens en zijn bodes. Hij zet een ezeltje voor je klaar om je te dragen. Hij bereidt een zaal voor je en geeft je een seintje: volg die man

Dat vraagt moed. En dat vraagt vertrouwen. Vertrouwen om je intuïtie te volgen. Vertrouwen om Gods tekenen te willen zien. Om te willen zien: als ik dit volg dan kom ik bij God. Vertrouwen om van de weg af te wijken, zoals Mozes deed. Om niet te denken: een doornstruik die niet opbrandt, dat kan nooit. Maar om nieuwsgierig dit teken van God te onderzoeken.

God heeft zijn bruiloftsmaal toebereid. Als we zometeen aan tafel gaan: weet, dit staat klaar voor u. En in deze wereld en in Gods wereld staat er nog veel meer klaar voor u. U bent genodigd. U wordt gedragen door God.

Lukas 22:7-13 Heerenveen 21 februari 2010